Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 4,5 ετών οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τους περισσότερους δείκτες. Πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος. Τα βλέμματα στην οικονομία. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Ανοδικά τα futures της Wall.

Με τον Dow Jones να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από νέο ιστορικό υψηλό, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά κι οι επενδυτές προσβλέπουν και σε νέες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,7% στις 7.822 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,47% στις 3.764 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,83% στις 6.398 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,19% στις 8.344 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 1,09% στις 5.977 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 1,71% στις 15.809 μονάδες.

Ο FTSEurofirst 300 ενισχύεται κατά 1,1% στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών.  Ο STOXX Europe 600 με άνοδο 1,2% στις 292,55 μονάδες, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008.

Κέρδη καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει την ισχυρότερη άνοδο με τον STOXX Europe 600 bank index να ενισχύεται κατά 1,3%. Ξεχωρίζει η μετοχή της Standard Chartered με κέρδη 2,8% μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι χθες ο Dow Jones έκλεισε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του και σε απόσταση μόλις 37 μονάδων από νέο ιστορικό υψηλό. «Η αμερικανική αγορά στηρίζει όλο τον κόσμο και φαίνεται αποφασισμένη να αγγίξει νέα υψηλά» δηλώνει ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, της Berkeley Futures.

Πέραν των εξελίξεων στις ΗΠΑ, όμως, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται σήμερα για την ευρωζώνη, αλλά και στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 47,9 τον Φεβρουάριο, έναντι αρχικής ένδειξης στο 47,3. Τον προηγούμενο μήνα είχε αγγίξει το 48,6. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με άλμα 1,2%.

«Υπάρχουν προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ αυτήν την Πέμπτη και τα σημερινά στοιχεία, εάν είναι αδύναμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτά τα σενάρια» εξηγεί ο Ισάκ Σιντίκι, της ETX Capital.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v